Close

Historie Van der Gang herenkleding

Historie

Op 12 april 2023 bestond A.W. van der Gang B.V., Van der Gang herenkleding, 150 jaar. Op deze dag heeft Zijne Majesteit de Koning haar het Recht verleend tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.
Een bijzonder recht we bijzonder trots op zijn!

Hofleverancier

Het predicaat Hofleverancier en het bijbehorende wapenschild is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven met een regionale uitstraling, die minstens 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan en een onberispelijke reputatie hebben.

1873 - De eerste generatie, oprichter W. (Willem) van der Gang

Halverwege de 19e eeuw dreef Wiebe van der Gang aan de Grote Breedstraat in Dokkum een florissante meubelzaak. In 1852 kreeg deze meubelmaker een zoon Willem. Willem zocht zijn heil in stoffen en vertrok naar Utrecht. Hij werd daar grondig opgeleid. Volgestampt met kennis van stoffen kwam hij terug in Dokkum en begon op 12 april 1873 in de achterkamer van zijn ouderlijk huis op bescheiden wijze een handeltje in manufacturen. Aan de kopers van meubelen die zijn vader had gemaakt, verkocht Willem de linnenuitzet. Daarnaast verkocht hij andere artikelen die destijds gedragen werden. De achterkamer werd al snel te klein voor de manufacturenhandel. In 1879, toen Willem 27 jaar was, trouwde hij met Sietske Postma en kochten ze het naastgelegen pand erbij waarheen ze verhuisden. In 1885 werd de eerste medewerker aangenomen en in 1890 werden er zelfs wederverkopers bediend. Ook de winkel trok steeds meer klanten die van ver kwamen. Het huis van Willem en Sietske stond altijd open voor klanten. Willem was voor sommigen vaak meer een huisvriend dan een leverancier. Sietske had altijd de koffie met een koek klaarstaan en als het winter was werden de stoven warm gehouden. Inmiddels was het huwelijk verrijkt met 6 kinderen. De zaak groeide op gezonde wijze en in 1900 werd het pand aan de Grote Breedstraat vervangen door een geheel nieuwe manufacturenwinkel. In 1901 verrees er een hoog, modern winkelpand dat vanwege de vorm, hoog en smal, de ‘Theebus’ werd genoemd. 

1920 - De tweede generatie, de heer A.W. (Aldert Willem) van der Gang

In 1920 overleed oprichter Willem, waarna de zaak door een van zijn zoons Aldert Willem werd voortgezet. De bedrijfsnaam werd officieel A.W. van der Gang. Dit is thans nog steeds de statutaire naam van Van der Gang herenkleding. De verkoopruimte werd uitgebreid en gemoderniseerd en er kwam een atelier voor maatkleding. De keuze van artikelen werd aangepast aan de eisen van de tijd. Aldert Willem, detaillist en grossier, kocht in 1924 de naastgelegen klokkenwinkel, met klokgevel, van Boersma en richtte het in als etalage voor de verkoop van allerhande kleding. 

De derde generatie, de heer M.J. (Michiel Jan) van der Gang

In 1930 begon Michiel Jan als vijftienjarige zoon van Aldert Willem zijn carrière in het familiebedrijf. Door de crisisjaren werd hij gepokt en gemazeld in het vak, iets dat hem vormde tot een ondernemer die veel heeft betekend voor de Dokkumer middenstand. Zijn doel en streven was één groot, modern ingericht zakenpand.

 

Mede dankzij het ontwerp van architect G. Steen te Dokkum, werd in december 1940 de twee panden samengevoegd tot een pand, met de bovengevel zoals we die thans nog steeds kennen. Michiel Jan zorgde ook nog steeds voor maatkleding. Veel tijd werd voornamelijk doorgebracht aan de kniptafel, tussen stoffen en patronen, maar in de jaren 1940-1950 zorgde Michiel Jan ook voor de overgang naar confectie. Hij deed het zo succesvol dat er na de Tweede Wereldoorlog zo’n 20 mensen werkzaam waren.

De vierde generatie, de heer A.W. (Aldert Willem) van der Gang

Aldert Willem (1941-2018), zoon van Michiel Jan, deed veel ervaring op buiten de deur alvorens hij in de voetsporen van zijn vader trad. Het eerder aangekochte pand aan de achterzijde van de kledingzaak, met de ingang aan de Gasthuisstraat, werd bij de winkel betrokken en omgetoverd tot een boetiek ‘Dress-in’, voor vrijetijdskleding. Onder de vleugels van Aldert Willem werd de stap van confectie naar herenmode genomen. Uiteraard bleef de kleermakerij bestaan. Maatwerk heeft altijd, en thans nog steeds, een belangrijke rol bij Van der Gang herenkleding gespeeld. Aldert Willem trouwde met Carolien Bouwman en samen kregen ze in 1974 een zoon Jan-Michiel en in 1977 een dochter Ineke. Ook Carolien was een drijvende kracht binnen de onderneming. 

1998 - De vijfde, huidige, generatie, de heer J.M.W. (Jan-Michiel Willem) van der Gang

In 1998 trad Jan-Michiel in de voetsporen van zijn vader. Volgens hem is mode maatwerk. Hij probeert mensen in hun eigen kracht te zetten door ze te inspireren en adviseren en zo hun eigen stijl te vinden of te creëren. De winkel bevat niet alleen kleding, maar een totale beleving. Jan-Michiel bedrijft het gastheerschap graag en brengt graag mensen met elkaar in contact aan de koffietafel. Naast mode houdt Jan-Michiel van architectuur. Hij heeft dan ook vrijwel altijd een hang om te veranderen. De winkel heeft daarom al meerdere verbouwingen ondergaan. Architectuur is volgens hem net als mode: beiden worden bedacht en gemaakt voor een bepaalde functionaliteit en voor een indruk die het moet achterlaten. Jan-Michiel zet zich naast de winkel in voor Dokkum en omgeving. Waar vroeger in Noordoost-Friesland en het waddengebied veeteelt, landbouw, handel en industrie een belangrijke plaats innamen, heeft tegenwoordig het toerisme veel te bieden. Het groeiende toerisme is goed voor stad en regio. Uiteindelijk onderneem je niet alleen, ondernemen doe je samen, Dokkum maken we samen, aldus Jan-Michiel.

Tot slot

Het predicaat Hofleverancier is voor ons een koninklijke waardering voor de betekenis van mijn bedrijf voor de samenleving en voor mijn, en ons als team, manier van ondernemen. Hier ben ik onwijs trots op!


Onze dienstverlening zal dan ook niet veranderen. De klant blijft koning!

Jan Michiel Van der Gang Dokkum

Hét cadeau voor de man

Van der Gang Cadeaubon

Op zoek naar een cadeau voor je vriend, man, broer of vader?
De Van der Gang Cadeaubon: fijn om te krijgen én leuk om te geven!
Bepaal zelf de waarde en, indien gewenst, personaliseer de bon met een persoonlijke noot.

Cadeaubon
Zaterdag 13 april vanaf 14.30 uur staat de stamtafel vol met mooie flessen wijn van Miss Vino